Niezwykłe właściwości jagód

Zgodnie z komunikatem WHO, większość mieszkańców Europy nie dostarcza odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Niestety, z powodu postępującego zanieczyszczenia gleby, produkty rolne nie dostarczają już tylu wartości odżywczych co dawniej. Zaleca się zmniejszyć ilość posiłków mięsnych na rzecz takich warzyw oraz owoców, które są szczególnie bogate odżywczo.
Jednym z najbardziej wartościowych owoców, jaki występuje na terenie Europy, jest jagoda. Mimo niewielkich rozmiarów dostarcza ona więcej antyoksydantów niż np. duża pomarańcza czy ananas. Co więcej, posiada ona wiele cennych właściwości leczniczych. Jest niezastąpiona przy różnego rodzaju infekcjach wirusowych oraz biegunkach.
	jagoda kamczacka sadzonki

Na szczególną uwagę zasługuje jagoda kamczacka Sadzonki tej jagody przywędrowały do Europy z Azji jedwabnym szlakiem. Szybko zyskała popularność wśród sadowników. Ma niewielkie wymagania co do gleby, na której się ją sadzi, dzielnie znosi niskie temperatury oraz silne wiatry czy ulewy. Właściwie jedynym warunkiem, który stawia, jest odpowiednie nasłonecznienie. Jeśli początkujący ogrodnik zapewni jej odpowiednią dawkę słońca, jagoda kamczacka szybko wypuści pędy i już z początkiem lata będzie można liczyć na pierwsze owoce.
Planując uprawę tej rośliny, należy pamiętać, że nie tylko człowiek wie, jak cenna dla zdrowia jest jagoda kamczacka. Sadzonki są wielkim przysmakiem dla saren i jeleni. Dlatego zdecydowanie należy zadbać o odpowiednie zabezpieczenie sadu przed nieproszonymi gośćmi.

Pośród wszystkich gatunków jagód i borówek, jagoda kamczacka wyróżnia się nie tylko łatwością uprawy, ale i największą ilością przeciwutleniaczy. Zauważono, że spożywanie codziennie niewielkiej garstki jej owoców, aż sześciokrotnie zmniejsza ryzyko zapadalności na choroby nowotworowe.
Jagodę Kamczacką można spożywać cały rok. Mimo że surowe owoce nie są zbyt trwałe, świetnie nadają się na kompoty, galaretki czy inne przetwory. Dlatego warto zainwestować w zakup jej sadzonek i włączyć te owoce do codziennej diety.