Jagoda kamczacka znakomitym krzewem dla wszystkich

Długo żyjąca jagoda kamczacka to znaczy suchodrzew smakowity, roślina o wspaniałych słodko-kwaśnych owocach. Jest to roślina banalna w produkcji oraz w następstwie tego również zdobywa coraz to lepszą popularność, raz po raz częściej sadzimy te krzaki w swoich prywatnych botanikach i na małych gospodarstwach.

jagoda kamczacka sadzonki

Jaki kompleks pozytywnych wartości kwalifikuje o tym, że roślina bywa entuzjastycznie pielęgnowana?
Przede wszystkim jagoda kamczacka staje się rośliną mrozoodporną i dodatkowo nie żąda zabezpieczenia przed niekorzystnymi zimnymi wymogami. Chociaż prosperuje od kwietnia do maja, podczas gdy to aura nie zawsze bywa pomyślna dla wegetacji ziół, to kwiaty owego krzewu przeżyją wiosenne przymrozki.
Krzewy jagody najrozsądniej obsiać jesienią, rozmnażanie tej rośliny odbywa się poprzez sadzonki. Trzeba pamiętać, że rozsadzając ową roślinę, jak jagoda kamczacka sadzonki rozsad jej uzyskujemy w pierwszej połowie czerwca, po zrealizowaniu kwitnienia. Na rozsady najkorzystniej wyłowić młode pędy. Po zorganizowaniu rozsad trzeba wstawić je w donicach, do których wsypujemy perlit i torf, później przetransportować na pozycję dobrze oświetloną. Podczas gdy pędy uformują system korzeniowy, przenosimy roślinę, sadząc ją do łagodnie kwaśnej, żyznej ziemi.
W wybranych sklepikach zdołamy kupić flanc jagody kamczackiej w kilku jej odmianach. W wyborze dostępnych bywa mnóstwo odmian polskich, przesianych przez polskich tutejszych fabrykantów. Wśród nich uhonorować można wariację o mianie Atut, Zojka bądź Wojtek.

Jeśli postawimy na dyletancką hodowlę jagodowych krzewów istotną sprawą, o jakiej wypada wspomnieć, staje się brak zastosowania chemicznych środków ochrony ziół. Taką szczególną roślinę możemy hodować ekologicznie. Bezsprzecznie będziemy mogli być zaskoczeni ogromnym jej rodzeniem. Krzewy wytwarzają apetyczne jagody o fioletowo-granatowych odcieniu, jakie możemy dać obróbce cieplnej tworząc soki oraz konfitury i również dżemy. Owoce są słodkie i aromatyczne, kapitalne do bezpośredniego pochłonięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *